Tryptofaan is een essentieel aminozuur, dat ingebouwd kan worden in eiwitten en enzymen en de voorloperstof is van niacine (vitamine B3), 5-HTP (5-hydroxytryptofaan), serotonine en melatonine.
De aromatische specerij saffraan wordt al meer dan 4000 jaar gebruikt als kleurstof, specerij en geneesmiddel. Saffraan wordt vanwege haar kostbaarheid wel het ‘rode goud’ genoemd.
Luteïne is een carotenoïde (xanthofyl) die, samen met zeaxanthine en meso-zeaxanthine (stereo-isomeren van luteïne met dezelfde molecuulformule, maar een iets andere ruimtelijke structuur) in een hoog gehalte voorkomt in de macula (gele vlek) en retina van het oog. Luteïne beschermt de ogen tegen ox ...
Voldoende inname van vitamine A is van belang voor het gezichtsvermogen (zien bij lage lichtintensiteit), de genexpressie, celdeling en celdifferentiatie, kwaliteit van de slijmvliezen en epitheelweefsel (wondheling), groei en ontwikkeling, voortplanting, longfunctie, antioxidantstatus en een goede ...
Vitamine E is de belangrijkste vetoplosbare antioxidant uit voedsel en bestaat uit acht aan elkaar verwante vitamine E-verbindingen: vier tocoferolen (alfa, bèta, gamma en delta) en vier tocotriënolen (alfa, bèta, gamma en delta).